MI NISMO NAJBOLJI
MI SMO MAJSTORI

 

Menu
Kljuc13.com
Kljuc13.com

Kako zatvoriti rupu od stare roletne?

Kako zatvoriti rupu od stare roletne from kljuc13 on Vimeo.

Ako ste mijenjali stolariju i ostala vam je neiskorištena i problematična rupa od vaše stare roletne ovo je emisija za vas.

Majstor Schatzi (Marko)

Prvi pokušaj zatvaranja rupe od roletne nije bio uspješan. Rupa napunjena sa stiroporom i zatvorena sa gipsom (rigips/knauf). Nažalost plijesan/buđavost je prevladala iznad otvora vrlo brzo. Točnije jedna zima je bila dovoljna da problem preraste u katastrofu.

Kada je identificirao problem točnije uzrok problema krenulo se u sanaciju.

Što je potrebno od materijala

Daska 3×5 cm (dužina ovisi o otvoru)
Udarna tipla 8×60 komada 10-20 (ovisi o otvoru)
Izolacija kamena vuna (količina dovoljna da se kvalitetno ispuni otvor)
Gips ploče (knauf/rigips) – dimenzije otvora
Vijak za gips ploče 3,9×35 za drvo komada 20-30
Iver vijak 3,5×45 komada 20
Akrilni silikon komada 1

Kako napraviti konstrukciju za gips ploče?

Kad pogledate otvor od roletne, pojavljuje se problem koji na prvu izgleda veći nego što je. Gdje se kvalitetno učvrstiti drvenu pod konstrukciju kada vam je ograničeno gdje smijete bušiti. Tehnički gledano samo smijete bušiti u nadvoj, točnije gornji dio otvora kutije od roletne. Bokovi su isto tako sigurna zona. Sve ostalo je zabranjeno. Prednji dio kutije prema vanjskoj strani je najčešće samo 5cm beton. Donja strana je najvjerojatnije nova kutija od roletne, a nitko vam ne može garantirati da vijak koji postavite neće smetati ili oštetiti novu roletu.
Tako da nam ostaje samo gornji dio otvora i bokovi kako sigurno rješenje.

Potrebna su vam dva komada daske/letve 3×5 cm dužine otvora. Jedan komad je za gornji dio pod konstrukcije, a drugi za donji dio pod konstrukcije. Kada postavljate gornju dasku/letvu pomaknite u unutrašnjost za debljinu gipsane ploče (uobičajena debljina knauf/rigips 12,5mm). Na taj način kada postavite gipsanu ploču biti će poravnata sa zidom i nakon sanacije neće se vidjeti.
Učvršćivanje same daske/letve 3x5cm na gornji dio otvora je najbrže i jednostavnije napraviti sa udarnim tiplovima ili fikserima. Svrdlo koje vam je potrebno za fikser 8×60 je vidija 8×100/150mm. Probušite kroz dasku/letvu u beton i nakon postavljanja fiksera samo ga udarite čekićem i sama daska je učvršćena. Kada učvrstite ukupnu dužinu gornje daske/letve, odrežite kratke komade koji će povezati donju dasku sa gornjom. Učvrstite kratki komade sa iver vijkom za gornju i donju dasku. Nakon toga izmjerite kolika je dubina za kratke komade daske koji će držati razmak vaše donje daske da se ne pomjera prema unutra. Postavite i ako želite možete učvrstiti sa iver vijcima za donju dasku.

Postavljanje gips ploča na drvenu pod konstrukciju

Kada kupujete vijke za gips ploče naglasite da vam je drvo pod konstrukcija. Jer postoji tri osnovna navoja za gipsane ploče. Klasika vijak je navoj za original limene pod konstrukcije gipsanih ploča (rigips/knauf). Navoj je vrlo fin i gust, kako bi čvršće držao u tankom limu od profila za pod konstrukciju. Proizvodi se u sljedećim dimenzijama 3,5×25; 3,5×35; 3,5×45; 3,5×55

Druga vrsta su vijci malo deblji ali je navoj duplo rjeđi i veći kako bi se bolje uhvatili za drvene pod konstrukcije. Proizvodi se u sljedećim dimenzijama 3,9×25; 3,9×35; 3,9×45; 3,9×55

I zadnja vrsta samih vijaka su rezervirane za čelične pod konstrukcije. Vijak je samobušeći i navoj je samoureziv kako bi se čvršće uhvatio za stjenku cijevi. Proizvodi se u sljedećim dimenzijama 3,5×25; 3,5×35; 3,5×45

Bitno je da kupite vijak za gipsane ploče, ali sa navojem za drvo. Na taj način će te čvrsto i kvalitetno učvrstit vaš gips (rigips/knauf).

Samo zašarafite vašu gipsanu ploču prethodno iskrojenu za veličinu otvora. Nakon učvršćivanja akrilnim silikonom pređite sve rubove, točnije kontakt gipsa sa žbukom. Akrilni silikon vam osigurava elastičnost spoja, čvrstoću i lako se boja u željenu Fatinu boju.

Nakon toga je potrebno sve pregletovati, minimum dvije ruke, bojanje po želji gazdarice i to je to.

 

slynet

mi smo...

na vrh članka
Kljuc13.com
Kljuc13.com

Login or Register