MI NISMO NAJBOLJI
MI SMO MAJSTORI

 

Menu
Kljuc13.com
Kljuc13.com

Radni stol workbench ili work table

Radni stol workbench ili work table from kljuc13 on Vimeo.

ehnika spajanja dvije daske sa kojom se dobiva velika čvrstoća spoja. Koristi se stoljećima, ali uz pomoć modernih alata može se napraviti u radionici brzo, jednostavno i točno.

 

Spoj utor i zub

Prvo ćemo objasniti kako da si izračunate debljinu zuba i automatski znate koliko je utor u nozi stola. U našoj situaciji je debljina nosive daske za radni stol 28mm. Prvo je potrebno pronaći centar daske. Drugim riječima 28:2=14mm. Nakon toga pogledajte koje ravno glodalo za glodalicu imate a da je deblje. U našoj garnituri glodala se nalazi Ø16mm ravno glodalo. Odlično za ovakav posao.

Kako znamo koliki je promjer točnije širina našeg glodala, to nam je mjera za debljinu zuba.
Naša daska od 28mm mora imati u centru 16mm debljine zub. Matematika vam kaže da treba skinuti 6mm sa svake strane daske.

Kako smo napomenuli ovo je vrlo jednostavan, brz i točan posao. Da bi ispunili sva tri uvjeta potrebno vam je slijedeće. Jedna dobra ručna glodalica, 6-8 stolarskih stega, libele ili daske i jedna ravna površina. Potrebno je napraviti šablonu za kretanje glodalice i da su daske čvrsto stegnute dok skidate materijal sa glodalicom.
Napravite šablonu u kojoj su vam stegnute daske 4 ili 6 komada odjednom. Dobro ih poravnate sa libelom. Stegnite sa dvije stege daske kako se ne bi pomjerale. Stege ne otpuštate sve vrijeme dok niste obradili daske sa oba kraja. Na taj način dobivate točnost i ponavljanje do savršenstva.

Uvijek ostavite nekih 5mm više na zubu nego što vam je potrebno. Razlog je što daska uvijek može malo otkinuti na rubu. Ovako ste sigurni da će na kraju kada skratite cijeli zub biti zdrav i puna dimenzija

Trik sa šablonom se primjenjuje i za noge od stola. Odredite gdje točno trebaju biti otvori/utori za zub na nozi stola. Postavite ponovo šablonu, i glodalicu u ruke.

Savjet za šablone, uvijek razmišljate kako će te bez pomjeranja šablone napraviti izmjenu noge. Točnije da se šablona ne pomjera, ali da možete staviti i izvaditi nogu od stola.

Konstrukcija radnog stola

Sama konstrukcija je vrlo jednostavna. Četiri noge i okvir dasaka koji se ponavlja na donjem dijelu konstrukcije stola. Kako spoj dasaka je bez vijaka, ujedno je vrlo čvrst spoj i daje veliku stabilnost preciznost je ključ ovog projekta.
Dimenzije radnog stola za radionice su oko 80×200 cm radna površina i visina 80cm. Radna površina se može napraviti i dimenzije 100×200 cm, ali je funkcionalnije 80×200 cm.

Na slikama možete vidjeti kako treba sastaviti konstrukciju radnog stola.
Tehnika ovakvog spajanja dasaka je primjenjiva za sve druge vrste stolova.
Radni stol
Vrtni stol
Kuhinjski stol

Radna površina-ploča

U idealnim uvjetima se postavljaju daske od 5cm debljine, strojno poravnate i spojene u jednu ploču.
Ali to je malo teže dostupno i sama blanjalica koja može odjednom poravnati veliku površinu nije dostupna svima nama. Zato se uvijek može primijeniti tehnika spajanja dvije daske u jednu cjelinu kako bi se dobila radna ploča dovoljno čvrsta i ravna

Mi smo koristili blažujku (tvrđu) dimenzije 21x1000x2000 mm i spojili ju sa OSB pločom istih dimenzija. Na taj način smo dobili debljinu, čvrstoću i malo uštedjeli.

Princip je dosta jednostavan. Postavite blažujku na ravnu površinu, hrapava strana okrenuta prema gore. Prosipate lijepilo za drvo na površinu blažujke, mačkom razmažete da vam je lijepilo jednako na svim mjestima ploče. Dobro namažite rubove. Poklopite sa OSB pločom, i sa iver vijcima pričvrstite.
Koristite iver vijke koji će ući 2/3 u materijal. Obavezno sa malo većom glavom. Predrupa se buši kako bi osigurali da sam navoj iver vijka bolje povuče jednu ploču za drugu. Ne zaboravite poravnati rubove kako bi izbjegli dodatna nepotrebna rezanja.

Savjet više

Izrada radnog stola je odlična vježba za svakog majstora. Primjenjuje se dosta standardnih tehnika koje su poslije primjenjive na drugim projektima. Svaka radionica treba dobar radni stol, kupovina gotovog radnog stola je vrlo često šokantno iskustvo. Vjerujte nam da isti ovakav stol je vrlo često cijena x3 u odnosu na cijenu materijala sa alatom. Ništa bolje nećete kupiti, a sa druge strane iskustvo stečeno izradom je neprocjenjiv

Alat potreban za izradu Radioničkog stola

Aku bušilica npr Metabo PowerMaxx 12
Ručna glodalica npr. Bosch POF 1200 AE
Upuštač HSS-E Ø 5-10 mm 90°
Svrdlo HSS DIN 340 Ø 5 mm
Stega stolarska 150mm, 300m

 

 

slynet

mi smo...

na vrh članka
Kljuc13.com
Kljuc13.com

Login or Register