MI NISMO NAJBOLJI
MI SMO MAJSTORI

 

Menu
Kljuc13.com
Kljuc13.com

Kuhinjski otok

Kuhinjski otok from kljuc13 on Vimeo.

Svaka žena bi svoj otok, pa makar i kuhinjski. Ispunite joj želju sa ovim jednostavnim, ali malo zahtjevnim projektom

 

Alat koji smo koristili za izradu kuhinjskog otoka

 

Stega stolarska 1250 mm komada 2 ili 4
Glodalica za drvo Bosch POF 1400 ACE
Garnitura glodala za drvo 50/1
Svrdlo DIN 340 Ø 5 mm
FERM keksarica BJM 1001
Upuštač – senker HM Ø 35 mm

Aku bušilica Metabo PowerMaxx 12 Combo
Stupna bušilica Bosch PBD 40

Elementi kuhinjskog otoka

Podijelili smo kuhinjski otok na četiri segmenta. Klizna vrata i mehanizam, kvaka, noge i samo sastavljanje.

Klizna vrata za kuhinjski otok

Kako bi napravili klizna vrata za kuhinjski otok potreban nam je mehanizam za klizna vrata. Kupili smo najjeftiniji mehanizam za klizna vrata.
Sastoji se od:

Troli kotačić za klizna vrata
Troli zasun za klizna vrata
Vodilica za klizna vrata

Prvo je potrebno postaviti kotačić i zasun na vaša vrata. Razlog zašto želite prvo postaviti kotačić je da možete precizno odrediti razmak potreban da se vrata mimoilaze. Na samom kotaču za klizna vrata naglašeno je da je potrebno postaviti centar kotača 13mm od ruba iverice. Označite na vašoj iverici 13mm, sa stupnom bušilicom i upuštačem Ø 35 mm izbušite 13mm dubine rupu. Kada bušite upuštačem rupu u iverici polako bušite, jer alat mora izbaciti veliku količinu materijala. Ako budete žurili iverica će početi pucati.

Kada ste izbušili sve četiri rupe za jedna vrata, rukom utisnite mehanizam za klizna vrata u rupu

Ako se uzme u obzir debljina kvake na vašim vratima za klizna vrata da se mimoilaze a ne grebu jedna o drugim vratima. Razmak od centra vodilice do centra sljedeće vodilice je 3 cm.

Kada označite na iverici obije linije za glodanje, potrebno je sa glodalom 7 mm izglodati 10 mm dubine utor. Ako nemate glodalo kao mi 7mm, možete varati sa glodalom 6,4mm. Prvo smo izglodali cijelu dužinu 6,4mm zatim smo na glodalicu zalijepili nož sa skalpela i ponovili bez pomicanja vodilice glodalice. Na taj način smo dobili 7 mm širine utor za kanalicu kliznih vrata.

Kako postaviti kvaku na klizna vrata

Kada kupujete kvake za klizna vrata, napomenite trgovcima da vam je za klizna vrata. Pokazati će vam sve sisteme koji postoje. Mi smo se odlučili za klasiku. Vrlo jednostavna kvaka i odgovara nam uz alat koji imamo. Za kvaku je potrebno izbušiti 35mm rupu dubine 13mm. Lagano gumenim čekićem nabijete kvaku u vrata. Obavezno postavite vrata na ravnu i čvrstu površinu. Ne želite udarcima izbiti ivericu s leđa.

Noge za kuhinjski otok

Mehanizam koji smo kupili za noge kuhinjskog otoka je odličan iz više razloga. Dosta jednostavno postavljanje. Omogućuje niveliranje svake noge neovisno.
Postavljanje je dosta jednostavno. Potrebno je izbušiti dvije paralelne rupe 6 mm. Postavite samu nogu u rupe. Sa dva iver vijka 3x16mm sa bočne strane učvrstite nogu za vaš kuhinjski otok. Nakon toga kroz mehanizam prođete sa svrdlom DIN 340 Ø 5mm i izbušite ivericu na dnu vašeg kuhinjskog otoka. Tako ste sigurni da ste prenijeli centar noge na ivericu. Proširite rupu na iverici na Ø 8 mm.

Kada postavite kuhinjski otok na vaše noge, sa unutrašnje strane možete uz pomoć imbus ključa 6mm podešavati svaku nogu neovisno.

Design kuhinjski otok

Nacrt za izradu sa potrebnim materijalom se nalazi na linku ispod ovog teksta.

Samo sastavljanje je dosta jednostavno. Potrebno je sve prije sastavljanja iz keksati. Svaki spoj označiti olovkom i koja vam daska ide gdje. Nakon toga se polože leđa na ravnu površinu. Na sama leđa se pričvrsti prije toga spojen H. Nakon toga se dno kuhinjskog otoka spoji sa donjom daskom koja je odmaknuta od ruba za 5-6 cm. Ona je ujedno prednja noga samog kuhinjskog otoka. Pričvrstite dno na vaš H i leđa kuhinjskog otoka. Nakon toga je rad na nogama samog kuhinjskog otoka. Sa svake bočne strane postavite jednu nogu ali ne stisnete do kraja. Potrebno je postaviti dasku gornje vodilice kliznih vrata. I sada sve stisnete stegama da se osuši ljepilo.

Naknadno se montira sa gornje strane još jedna iverica u samom prednjem rubu i učvrsti sa iver vijcima za H. Ona nam je ojačanje i povezivanje sa radnom pločom.

Postavite radnu ploču i vaš kuhinjski otok je gotov.

 

 

slynet

mi smo...

na vrh članka
Kljuc13.com
Kljuc13.com

Login or Register