MI NISMO NAJBOLJI
MI SMO MAJSTORI

 

Menu
Kljuc13.com
Kljuc13.com

Kako popraviti navoj?

Kako popraviti navoj from kljuc13 on Vimeo.

Posao koji nije tako kompliciran, ali može zadati glavobolje.

Problem oštećenog navoja pojavljuje se u isto vrijeme i kada su se pojavili vijci. Ali s vremenom se pojavio alat koji ovaj problem rješava vrlo jednostavno. Postoji više načina kako se može riješiti ovaj problem.

 

Prvo rješenje za oštećeni navoj

 

Vrlo često se primjenjuje ovo rješenje upravo zato što svaki majstor može sam napraviti.
Ako je navoj npr. M 8 oštećen, i kada želite zategnuti vijak on se klima i ne može se stegnuti. Vrlo često ljudi uzmu veći ureznik i prošire rupu na M10.
Postupak je jednostavan. Svrdlom za ureznik M10, točnije svrdlo Ø 8,5 mm se razbuši rupa. Ureznikom ručnim ili strojnim se ureže M10 navoj. Postavi se novi vijak M10, ali dužine kao prethodni M8. I problem riješen.
Problem može biti da prostor gdje urezujete navoj ne dozvoljava proširivanje na navoj M10, točnije da se smanjuje konstrukcijska čvrstoća.

 

Drugo rješenje za oštećeni navoj

 

Možda ste primijetili kada se odšarafi vijak sa novijih stvari, vrlo često se na navoju nalazi neka plava, crvena masa. To su ljepila za osiguranje vijaka. Proizvode se u dvije grupe: trajni spoj i rastavljivi spoj. Za manje oštećene navoje dovoljno je sa ljepilom za osiguranje navoja namazati samo prva dva navoja. Zašarafiti vijak. Ostaviti da se stvrdne 24 sata. I nakon toga je vijak osiguran i čvrsto stegnut.

 

Treće rješenje za oštećeni navoj

 

Ako je navoj malo oštećen, točnije rastavili ste vijak koji je zapekao. Ako pokušate vratiti novi vijak on teško ulazi u rupu, točnije u navoju se još uvijek nalaze nečistoće koje ne dozvoljavaju da se vijak zašarafi. U toj situaciji se koristi ureznik koji ima identičan navoj kako bi se očistio navoj. Samo prođete ureznikom navoj i ureznik će očisti navoj. Problem riješen.

 

Četvrto rješenje za oštećeni navoj

 

Postoji više proizvođača koji imaju ovaj alat, prvi i najpoznatiji je Heli-Coil. Mi smo koristili alat proizvođača Volkel, i oni ga nazivaju V-Coil. U samoj garnituri se dobije sve potrebno za popravak jedne dimenzije navoja. Može se kupiti i garnitura sa više dimenzija navoja.
Kako se koristi V-Coil.
U samoj kutiji se nalazi osim alata vrlo dobar opis i slike samog postupka. Ali krenimo redom.

Prvo se uzme svrdlo iz garniture. Postavite u bušilicu i razbušite rupu.
Svrdlo je više kvalitete upravo zato što se koristi na motorima gdje se koriste čvršći i žilaviji materijali.
Kada je rupa razbušena za promjer od ureznika koji se nalazi u garnituri.
Ureznik se postavi u okretač ureznika. Urežete novi navoj.

Nakon toga se sa alatom za postavljanje „opruga“ – točnije zamjenskog navoja postavi novi navoj u postojeću rupu.
Preporučuje se da se koriste ljepila za osiguranje vijaka. Upravo zato da se ostvari čvrsti spoj između materijala i novog navoja.
Nakon toga se sa alatom za uklanjanje komadića opruge koji se nalazi u garnituri slomi višak koji se koristio za lakše postavljanje.

Posao završen.

 

 

slynet

mi smo...

na vrh članka
Kljuc13.com
Kljuc13.com

Login or Register