MI NISMO NAJBOLJI
MI SMO MAJSTORI

 

Menu

5 grešaka koje svi radimo kada bušimo metal, beton ili drvo

Nitko od nas se nije rodio s bušilicom u ruci I od prve bušio sve materijale savršeno. Ali mi uvijek kažemo da se najbolje uči iz grešaka. Prvo morate polomiti i uništiti da se zapitate ZAŠTO?

Ponovit ćemo 5 najčešćih grešaka koje svi mi radimo kada bušimo sa svrdlom, borerom ili burgijom.

 

Greška broj #5 HLAĐENJE

 

Vrlo često smo u situaciji da moramo bušiti čelike, inoxe ali baš sada nemamo ništa za hlađenje tijekom bušenja. Hlađenje kod bušenja čelika, metala, bakra, aluminija, mesinga ili inoxa je vrlo bitno. Možda jedna rupa ne zahtijeva da hladite, ali već druga vrišti da ju ohladite.
Hlađenje možete raditi s više stvari, sprej za hlađenje kod bušenja, ulje za hlađenje kod bušenja, emulzija za hlađenje. Ako se radi o keramici ili kamenu a bušite ga dijamantnim alatima postoji gel za hlađenje kod bušenja.

Ulja, emulzije ili sprejevi rade više stvari, a ne samo hlađenje. Čuvaju alat i produžuju mu radni vijek, ubrzavaju bušenje ili rezanje, zaštićuju trenutno materijal od hrđanja i naravno hlade.

Isplati se !!

 

Greška broj #4 PREDRUPE

 

Jedna od najčešćih grešaka koju svi mi radimo je predrupa za veći promjer. Svi mi uzmemo najbliže svrdlo i probušimo predrupu, nakon toga bušimo sljedeću, pa sljedeću dok ne dođemo do željenog promjera.

Pravilo za predrupu je vrlo jednostavno: samo vrh konačnog promjera je predrupa. Jer ako obratite pažnju taj vrh je “tup” i bušenjem pilot rupe pomažete velikom promjeru da lakše buši i tako se koristi cijela oštrica velikog promjera.

Npr za promjer ø 16,00 mm predrupa je ø 3,00 mm

Bušenjem promjera ø 8,00 mm i nakon toga bušenje ø 16,00 mm svrdlo 16 se više troši, grije nepotrebno i vrlo često je da rupa ne bude u centru.

 

Greška broj #3 PROŠIRIVANJE

 

Ovo smo svi mi radili barem jednom u životu. Pokušali na brzinu proširiti rupu. Svi mi smo vrtjeli bušilicu kao da plešemo lambadu. Problem s tom operacijom je da se s tim pokretom stvara konus s jedne i druge strane. A sama rupa je toliko malo proširena da je zanemarivo.

Rješenje problema je u većini slučajeva veče svrdlo. I to je to.

 

Nemojte pokušavati vrtjeti da prošire, bolje veće svrdlo i problem riješen.

 

Greška broj #2 Potisak

 

Riječ potisak je više stručna ali ju svi vrlo dobro znamo. Odnosi se na pritisak koji vršite sa svrdlom na materijal koji bušite.

Ova greška je vrlo bitna u dvije situacije.

 

1.Primjer je bušenje betona. Svi mi smo barem jednom stisnuli bušilicu do te granice da je počela plakati kako bi je ubrzali kada bušimo beton.

U osnovi smo napravili najveću glupost koju smo mogli. Nismo dozvolili bušilici da radi svoj posao. Svaka bušilica za beton radni na sličan način.
Kada buši beton onda bušilica prvo udari beton, okrene svrdlo i podigne ga od materijala. Ako se mi naslonimo na bušilicu sa +100 Kg, vjerujte nam da ste onda ugušili svoju bušilicu.

Rješenje je da samo vodite svoju bušilicu i vidjet ćete da ona vrlo lako buši beton.

Dozvolite joj da radi svoj posao.

 

2.Primjer je bušenje metala. Problem svih nas je u mentalnom sklopu, mi automatski skupe materijale mazimo i zbog toga napravimo problem umjesto da probušimo rupu.

Potisak kod bušenja metala, čelika, inoxa, stainless steel, Rostfrei, mesing, bakar, aluminiju i sličnih ovisi o promjeru i brzini a to je u kombinaciji s greškom 1

 

Greška broj #1 Broj okretaja

 

Kada uđete u materiju bušenje metala vrlo brzo ćete naići na temu koja govori o broju okretaja i potisak. Obije greške su povezane i vrlo usko.

Najbolje je objasniti na sljedeći način. Bušenje određenih materijala zahtjeva kombinaciju tri stvari. Materijal diktira koji će biti obrtaji za koji promjer s kojim potiskom.

Dajemo primjer:

Bušenje aluminija:

Svrdlo ø 13,00 mm

Broj okretaja 950 o/min

Potisak mali

 

Bušenje čelika:

Svrdlo ø 13,00 mm

Broj okretaja 220 o/min

Potisak veliki

 

Bušenje Inoxa:

Svrdlo ø 13,00 mm

Broj okretaja 110 o/min

Potisak vrlo veliki

 

Da bi lakše zapamtili bolje je ovako:

Što je tvrđi materijal manji su obrtaji i veći je potisak

Što je mekši materijal veći su obrtaji i manji potisak

 

Nadamo se da ste pronašli rješenje vašeg problema u ovom tekstu i videu

Tablica za brzine bušenja se nalazi na ovom linku PREUZMI TABLICU BRZINA BUŠENJA

 

Pošaljite kumu link kako ne bi uništio vaša svrdla, burgije ili borere.

 

PREUZMITE TABLICU BRZINE BUŠENJA

 

Više...




Pretplati se na ovaj RSS feed

Login or Register