MI NISMO NAJBOLJI
MI SMO MAJSTORI

 

Menu
Kljuc13.com
Kljuc13.com

Keksarica Lamello

Keksarica lamello from kljuc13 on Vimeo.

Prelazimo u slastičare, radimo kolačiće, točnije keksiće. Želimo vas upoznati sa vrstom spajanja iverice još poznatom pod imenom lamelo.

 

Keksarica, Kekserica ili lamello

 

Alat za postavljanje utora ili još pravilnije glodalica za utore. Sistem spajanja koji je prvi puta predstavila firma Lamello. Sistem je usavršen godinama i predstavlja normu koja se koristi u pravljenju kuhinjskih elemenata. Prednost samog sistema je cijena. Sama glodalica za utore je veća cijena i predstavlja investiciju. Ali potrošni materijal je taj koji privlači majstore. Naime cijena jednog keksa se može izraziti 0,10 Kn ili 0,01 €. Tako da za prosječni kuhinjski element se potroši samo desetak komada. Cijenom vrlo konkurentno vijcima, a ujedno bolje od vijaka.

 

Što treba znati o samom alatu

 

Kako su svi proizvođači prigrlili isti sistem, teško je reći da je određeni stroj bolji ili lošiji. Gotovo se svi drže istih pravila na samom stroju.

 

Težina oko 2,5Kg
Broj okretaja 10.000 o/min
Promjer pile Ø100mm ili samo u nekim slučajevima Ø105mm
Snaga od 580-750 W

 

Gotovo svi proizvođači imaju u ponudi električnog alata glodalicu za utore „keksaricu“.  Navesti ćemo neke od proizvođača i njihove modele.

 

Bosch GFF 22A
Ferm FBJ-710 ili Ferm BJM 1001
DeWalt 682K
Einhell BT-BJ 900
Kress 800 FDF
Festool DF 500 Q-Plus
Skil 1820AA
Milwaukee PJ 710
Makita 3901

 

Glodalica za utore „keksarica“

Sa keksaricom se može raditi više vrsta spojeva. Ujedno može se i raditi uzdužni rez. Dobar primjer uzdužnog reza je kada trebate na kliznim vratima napraviti vodilicu po kojoj će kliziti vrata. Samo keksaricom napravite utor cijelom dužinom. I na taj način ste dobili brzo i jednostavno vodilicu za klizna vrata. Drugi primjer je dno od ladice. Kada ste pripremili sve elemente ladice. Samo napravite utor na sve četiri stanice i na taj način možete učvrstiti vašu šperploču u ladicu.

 

Spajanje 90°

 

Standardni spoj od 90°se pravi vrlo jednostavno.
Prvo je potrebno da se napravi na licu iverice/daske utore. Najlakše je da se poravnate rub keksarice sa rubom iverice. Na taj način ste osigurali točnost i lakše vam je prenijeti mjeru na drugu ivericu/dasku.

Nakon toga je potrebno napraviti utore na bočnoj stranici. Na isti način samo poravnajte stroj sa rubom i vaši utori su sada paralelni sa prvom ivericom/daskom.

Postaviti vaše kekse u utore. Lagano udarite sa gumenim čekićem kekse da vam legnu na mjesto. Provjerite da li je sve OK. Lagano izvadite vaš keks iz utora i nanesete ljepilo u utore vratite kekse. Postavite iverice/daske na svoje mjesto i stegnete sve sa stegama.

T-spoj sa keksaricom

Ako je potrebno napraviti t-spoj ili kako to Hrvoje zove spoj na pola stranice. Keksarica vam odrađuje takvu vrstu spoja bez problema. Sama keksarica ima graničnik kojem se može mijenjati kut. Kada treba napraviti T-spoj samo graničnik pomaknete na 90° kako bi mogli odraditi spoj.

Mali savjet za t-spoj. Puno je lakše kada postavite ivericu koja vam treba biti u t-spoju i stegnete sa stegama na mjesto gdje želite napraviti t-spoj. Na taj način možete odraditi utore na obije daske vrlo precizno, a ujedno brzo.

Keksovi lamele

Savjet vezan za kekse ili lamele. Obavezno ih skladištite na suhom mjestu. Vrlo lako povuku vlagu iz prostora i zadebljaju se. Kako vam glodalica pravi utor debljine 4mm i sam keks je 4mm može biti veliki problem u montaži.

Dimenzije keksa

Proizvodi se u 3 veličine, postoji manja razlika ako se kupe keksi proizvođača lamello.
Ali dimenzija utora na iverici/dasci su identične.
Npr. Keks 20 dimenzija 60x23x4 mm proizvođač lamello 56x23x4 mm

 

slynet

mi smo...

na vrh članka
Kljuc13.com
Kljuc13.com

Login or Register