MI NISMO NAJBOLJI
MI SMO MAJSTORI

 

Menu
Kljuc13.com
Kljuc13.com

Navodnjavanje kap na kap ili kap po kap

Navodnjavanje kap na kap ili kap po kap from kljuc13 on Vimeo.

Sunce je upeklo, asfalt se topi zemlja se pretvara u prašinu. Kako navodnjavati kap na kap, lako možda lakše nego ste mislili.

U ovom videu smo pokazali dva sistema navodnjavanja. Jedan sistem je za veće površine, a drugi je za manje zahtjevne korisnike.

Sistem kap na kap

Kada se odlučite navodnjavati kap na kap prvo dolazi pitanje što se sve treba navodnjavati. Koliko je grana potrebno i kolika je dužina pojedinačne grane.

Ono što je potrebno kupiti je vrlo malo, ali najskuplja stavka zbog metraže je samo crijevo sa rupama.

Pretpostaviti ćemo za trenutak da imate izbušen bunar ili će te navodnjavati iz vodovodne mreže. Prvo treba postaviti razvod na kojem se nalaze spojnice sa ventilima za grane (crijevo sa rupama). Jedno od jeftinijih rješenja je alkatan cijev. Sama cijev je kruta i dovoljno čvrsta da se na nju postave spojnice sa ventilom. Alat za postavljanje samih spojnica sa ventilom se svodi na svrdlo, borer ili burgiju Ø 14mm za metal. Ako vam je naglašeno u trgovini da treba biti neki drugi promjer (npr.16mm) bušite sa drugim svrdlom. Nakon bušenja same rupe u alkatanu, potrebno je postaviti brtvenu gumicu i nakon toga samu spojnicu ventila. Kontra matica na ventilu osigurava spoj i učvršćuje. Na sam ventil se postavlja crijevo sa rupama i sa kontra maticom osigurava spoj.

Početak i kraj samog alkatana je spoj koji se montira bez alata, samo je potrebno kupiti čep za alkatan prema dimenziji alkatana. I naravno ulaz za alkatan sa prijelazom na vaše vrtno crijevo (npr. ½“ ili ¾“).
Sam završetak perforiranog crijeva sa rupicama je vrlo jednostavno napraviti. Odrežete jedan manji komad crijeva 2-3cm. Presavijete vaš kraj crijeva 2-3 puta i sa odrezanim komadom osigurate kraj. Ako sumnjate da će se rastaviti uvijek možete dodati malo izolir trake da se osigura spoj.

Manji sistem za navodnjavanje kap na kap

Postoje gotovi setovi u trgovačkim centrima za navodnjavanje cvijetnjaka, manjih vrtova, bašča i slično. Želimo vas upozoriti da vrlo često se zna desiti da je set skuplji od pojedinačnog. Mi smo koristili Gardena sistem Micro-Drip Sistem. Vrlo dobro zastupljen u trgovinama.

Generalno vam je potrebno kupiti tri sitnice. Jedna je vrlo skupa, ostale imaju razumnu cijenu. Najskuplji dio je prijelaz sa vašeg vrtnog crijeva na Micro-Drip sistem točnije na Ø 4,6mm. Taj element je ujedno i filter za krupnije i sitnije nečistoće koje mogu biti u vodi, i to je još jedan od razloga zašto je visoka cijena.

Druga dva elementa su samo crijevo Ø 4,6mm (pakiranja od 15 ili 50 m) i kapaljke. Crijevo se reže na željene dužine škarama, sječicama, skalpelom ili makazama. A samu kapaljku postavljate bez alata, samo je potrebno gurnuti crijevo i opruga vam osigurava spoj. Kapaljke koje smo mi koristili su 2 litre na sat. Postoji i varijabilna kapaljka gdje se može regulirati pojedinačno koliko se želi propustiti. Imaju na sebi označeno od 1-8 litara na sat. Malo su skuplje, ali ako vam situacija zahtjeva da znate da i to postoji.

Savjet više za navodnjavanje kap na kap

Ako primijetite da vam je nedovoljno curi voda u jednoj ili više grana. Problem je nastao zbog nedovoljnog pritiska ili tlaka. Rješenje je relativno jednostavno, potrebno je postaviti u sistem cisternu. Ako se odlučite za rješenje problema sa cisternom, mali savjeti. Što na veću visinu postavite cisternu to se stvara veći tlak/pritisak. Preporučujemo minimalno 2 metra od zemlje.
Prednost cisterne u sistemu navodnjavanja je mogućnost dodavanja otopivih gnojiva. Tako da lako i brzo možete prehranjivati biljke.

Nadamo se da smo vam pomogli sa ovim malim savjetima.

Ekipa Ključa 13 želi vam plodan, lijep i zelen vrt

 

slynet

mi smo...

na vrh članka
Kljuc13.com
Kljuc13.com

Login or Register