MI NISMO NAJBOLJI
MI SMO MAJSTORI

 

Menu
Kljuc13.com
Kljuc13.com

Bosch PBD 40 Stupna bušilica

Bosch PBD 40 stupna busilica from kljuc13 on Vimeo.

Stupne bušilice su vrlo bitan alat svake radionice. Bosch PBD 40 je model koji neće proći nezamijećeno


Što je to pozitivno na stupnoj bušilici Bosch PBD 40


Prvo što vam odmah upadne u oči je digitalni display. Informacije koje se ispisuju na LCD su važne i odlično raspoređene.
Bosch PBD 40 Stupna bušilica ima dvije brzine bušenja i ujedno kontrolu broja okretaja. Drugim riječima možete dosta fino podešavati broj okretaja potreban pri bušenju određenog materijala. Na samom LCD se očitavaju obrtaji izraženi u rpm (revolutions per minute – okretaja u minuti)

Rasponi koji su vam na raspolaganju kod modela Bosch PBD 40 su:
1.Brzina 200 – 850 o/min-1
2.Brzina 850 – 2500 o/min -1
Motor snage 710 W je dovoljna za sve poslove koje će te obavljati sa bušilicom. Constant Electronic vam osigurava konstantnu snagu na odabranim obrtajima.
Potenciometrom se podešavaju okretaji i sam potenciometar vam omogućava dosta fino podešavanje.
Drugo i nama najvažnije kod same stupne bušilice je kontrola dubine bušenja.
Bosch PBD 40 je u ovom dijelu zablistao. Ne samo što uz pomoć LCD možete vidjeti dubinu bušenja, već možete postaviti dubinu mjerenja kao nultu točku i PBD 40 će pokazivati +/- u odnosu na zadanu točku.
Funkcija koja se ne može zanemariti.
Primjer: Spustite vaše svrdlo da dotakne materijal, nakon toga „resetirate“ dubinu mjerenja. LCD vam ispisuje da je ta dubina 0 mm, nakon toga kada krenete u bušenje možete vidjeti točno dubinu bušenja. Podjela očitanja dubine bušenja od 0,1mm je sasvim dovoljna svim uradi sam majstorima.
Treće i ne tako zanemarivo je sam laser koji ocrtava centar bušenja.
Odličan dodatak, funkcionalan i jednostavan. Linija samog lasera nije previše debela tako da će te moći vrlo točno podesiti centar bušenja.
Četvrto je radno svijetlo, funkcija koja vrlo često dobro do dođe.
Peto je mehanička kontrola dubine bušenja. Sa lijeve strane bušilice na tijelu se nalazi mehaničko podešavanje dubine bušenja. Točnije podesite radni hod PBD 40, nakon toga kada bušite nešto u seriji sigurni ste da je dubina bušenja uvijek ista.
Šesto je sam radni hod bušilice. Prema navedenim specifikacijama je 90mm.
To se odnosi na hod stezne glave kada se postavi na željenu visinu.
Sedmo je ukupna radna visina stupne bušilice Bosch PBD 40.
Kako stup dozvoljava da se bušilica spusti do radne ploče to vam daje ukupnu radnu visinu 0 - 290 mm. Dovoljno za sve poslove u vašoj radionici.
Osmo je radna ploča je izrađena od aluminija. Dosta velikih dimenzija (v x š x d) 330 x 350 x 30 mm.
Sama radna ploča ima dva T-žlijeba za aluminijski graničnik koji se isporučuje sa bušilicom. Ujedno ima jedan V-utor koji vam je potreban kada se buše okrugli predmeti. Materijal vam sigurno i čvrsto legne u V-utor i na taj način ste sigurni da pri bušenju ste u centru materijala.
Deveto je brza stega za materijal. Isporučuje se sa samom bušilicom. Kako se drži na samom stupu bušilice, može se okrenuti za 360° oko stupa.
Vrlo jednostavni, brzo i čvrsto stezanje materijala. Same čeljusti brze stege vas malo ograničavaju, imaju razmak napravljen za maksimalno svrdlo za drvo Ø 40mm. Nije to tako loše, već je bitno znati da se ne zaletite i postavite veće svrdlo i slomite ga na brzu stegu.
Deseto je vrlo važno za napomenuti. Stezna glava na Bosch PBD 40 je Ø 1,5 – 13mm.
Ako je netko od elektroničara razmišlja o kupovini ovakve bušilice ovaj podatak mu može praviti probleme. Ali nije kraj svijeta, stezna glava se može promijeniti. Sama glava je samostezna i ima sigurnosni prsten. Kada se rukom dotegne svrdlo, potrebno je crveni prsten prebaciti u položaj „lock“. Na taj način je alat čvrsto stegnut. Obrnuti postupak za skidanje alata.
Jedanaesto je nešto što vam odmah upadne u oči. Ručka za bušenje je aluminijski točak presvučen gumom.
Vrlo dobro rješenje koje vam daje bolju kontrolu pri bušenju. Vrlo jednostavno, ali super funkcionalno.
Dvanaesto je nešto što se ne vidi ali je vrlo bitno. Glavni prekidač (crveni) stupne bušilice Bosch PBD 40 je ujedno i sigurnosna sklopka.
Ako nešto krene po zlu, dovoljno je udariti crveni prekidač sa prednje strane i sve se zaustavlja. Sigurnost prije svega.
Trinaest je kilaža bušilice. Kako je ovo model namijenjen kućnim majstorima, kilaža je 11,20 Kg. Što je dovoljno, ali bi bilo poželjno da je više.Što to nema stupna bušilica Bosch PBD 40?


Sve profesionalne stupne bušilice u radionicama imaju još neke dodatke.
Kako ih Bosch PBD 40 nema, želimo ih spomenuti ne kao minus, već kao opciju koja nekim korisnicima može biti vrlo bitna.
Opcija da se može bušiti lijevo/desno je vrlo bitna za određene poslove. Ako se žele urezivati navoji, lijevo/desno se koristi kako bi se izvadio ureznik iz slijepe rupe. Ujedno se koristi za bušenje sa lijevim svrdlima.
Druga sitnica koja se vrlo često nalazi na profesionalnim stupnim bušilicama je to da se mogu rotirati na samom stupu za 360°. Na prvu to svima ne izgleda kao bitno, dok vam ne zatreba.

Primjer: Ako imate zavarenu konstrukciju za vrata. Npr 1000x2000mm, vi ne možete sa takvim okvirom vrata prići bušilicu u svim situacijama. Ali ako se bušilica okrene na stupu i okvir se postavi pored same bušilice, vi možete bušiti u svim situacijama.
Rotiranje stupne bušilice oko stupa vrlo često zna biti velika prednost.


Zaključak


Stupna ili kao ju još zovu stolna bušilica Bosch PBD 40 je vrlo dobar odabir za svaku radionicu. Prednosti koje se nalaze na ovom modelu, vrlo često nećete naći na profesionalnim modelima koji imaju cijenu i do 3x veću. Bušilica nema veliki raspon kao neke profesionalne bušilice, ali ono što se može raditi sa Bosch PBD 40 će zadovoljiti svakog uradi sam majstora. Digitalna kontrola broja okretaja i očitavanje dubine bušenja su veliki plus na ovom modelu i svatko tko bude radio sa ovakvom bušilicom vrlo brzo će uvidjeti koliko je to dobro imati.
Ne zaboravimo da je garancija od 3 godine koja se ostvaruje na službenim stranicama Bosch
Ekipa Ključa 13 toplo preporučuje svim majstorima model PBD 40

slynet

mi smo...

na vrh članka
Kljuc13.com
Kljuc13.com

Login or Register