MI NISMO NAJBOLJI
MI SMO MAJSTORI

 

Menu
Kljuc13.com
Kljuc13.com

Fina montaža struja

Fina montaža struja from kljuc13 on Vimeo.

Emisija posvećena čovjeku koji je zadužio čovječanstvo, Nikola Tesla.
Fina montaža struja nije neka nuklearna fizika, to je vrsta posla gdje se treba raditi sa punom koncentracijom i redoslijedom koji vam daje provjeru.

 

Pravila igre – Fina montaža struja

 

Pravila koja su vezana za rad sa naponom nisu pravila koja se mogu zaobilaziti.
Jednostavna su, ali stroga!

Prvo pravilo – isključiti osigurače

Obavezno, obavezno i OBAVEZNO isključite osigurače prije početka posla.
Ovo pravilo ako želite prekršiti nemojte dalje ni nastavljati sa ovim poslom. To nije za vas, zovite profesionalca da vam postavi utičnice i prekidače.

 

Drugo pravilo – Ispitajte sve žice

 

Koliko vam ovo izgledalo pravilo glupo, jer ste sada „isključili struju“ ovo pravilo se ne može zaobilaziti.
Dokaz da poslovica „Tko radi taj i griješi“ je najbolji primjer zašto se ovo pravilo ne zaobilazi.
Svaku žicu sa ispitivačem napona provjeriti dali je pod naponom. Uvijek postoji šansa da je greškom negdje nešto krivo spojeno. I upravo zbog toga svaku žicu treba provjeriti prije početka montaže.
Ovo pravilo ako želite prekršiti nemojte dalje ni nastavljati sa ovim poslom. To nije za vas, zovite profesionalca da vam postavi utičnice i prekidače.

 

Treće pravilo – radite u parovima

 

Puno je pametnije raditi u parovima, uvijek postoji šansa da se nešto desi. Zato vaš prijatelj, kum, lega, kolega, frend tu da vas odvoji od strujnog kruga. Pa makar morao koristiti lopatu i preko leđa da vas žvekne kako bi vas izbacio iz strujnog kruga.

Uklonite papir – Ako ga ima

Kada se žbuka, postavljaju pločice ili gipsani zidovi majstori stave papir u kutije kako bi lakše i bezbrižnije mogli raditi. Taj papir se u pravilu vrlo lako uklanja. Prije nego krenemo treba sve papire ukloniti i izvući žice kako bi mogli ispitati dali slučajno ima napona.

Normalno da prije toga mora biti pravilo broj jedan, i odmah poslije vađenja papira pravilo broj dva.

 

Alat potreban za montažu utičnica i prekidača

Ispitivač napona
Kliješta za skidanje izolacije
Špic kliješta

Montaža utičnice – borba u malom prostoru

Prije nego krenemo u montažu morate odvojiti prednju masku od armature.  Vijak u sredini utičnice sa lica. Lagano ga odvrnete sa ispitivačem napona i odvojite armaturu od maske. Zatim otpustite vijke za fazu, nulu i uzemljenje.  Žice koje vire iz kutije u zidu još jednom provjerite dali imaju napona. Zatim skinite izolaciju sa žica kliještama za skidanje izolacije.  Nakon toga postavite žicu sa lijeve strane vijak. Točnije ovako bi bilo ispravno reći.

Žica se postavlja sa one strane vijka gdje pri zatezanju vijka, vijak povlači žicu za sobom.
Lijevo ili desno ovisi o tome kako je na nekim utičnicama ili prekidačima, pa još proizvođač kako je riješio taj spoj.

Zatim kada ste čvrsto stegnuli vijke sa žicama potrebno je lagano saviti žice i sve vratiti u kutiju na zidu. Kada ste postavili armaturu u kutiju na zidu potrebno je stegnuti vijke koji su vam vidljivi sa lijeve i desne strane. Vijke zatežite pomalo prvo jedan malo pa drugi. Na taj način će kutije jednako se uhvatiti u kutiji na zidu.
Sada uzmete ukrasni dio utičnice i sa vijkom u sredini stegnete. Tako smo montirali utičnicu.

Kada budete postavili sve utičnice uključite osigurače i provjerite sa ispitivačem napona dali je sve OK

Montaža prekidača za svijetlo – Novi tip prekidača

Prekidači za svijetlo su dosta lakši za postavljanje. Prvo pravilo broj jedan, zatim pravilo broj dva i obavezno da je kum s vama.
Idemo u montažu. Skinite izolaciju sa žica sa kliještama za skidanje izolacije. Nakon toga pogledaj te sam prekidač i primijetiti će te da je sa jedne strane tipke vidljiva manja rupa. Polako postavite ispitivač napona u rupu i lagano odvojite tipku od prekidača. Kako smo koristili noviji tip prekidača, a to znači da vam nije potreban alat. Samo kablove treba gurnuti u prave rupe.

Obratite pažnju svi proizvođači označavaju strelicama ili nacrtaju sklop sa zadnje strane. Potrebno je postaviti žicu koja dolazi sa osigurača u ulaz prekidača, a žicu koja dolazi sa svijetla u izlazni dio prekidača. U našoj situaciji smo smeđu (fazu + ) spojili u ulaz na prekidaču. A plavu (nula -) koja je spojena prema žarulji na izlaz prekidača.  Lagano pokupite žice i postavite armaturu prekidača u kutiju na zidu. Kako smo prije toga s prekidača za svijetlo uklonili tipku sada su nam vidljivi vijci koji su za prihvat prekidača u kutiji. Isti sistem kao sa utičnicom. Polako zategnite malo jedan pa drugi. Sve dok vam prekidač ne bude čvrsto stajao na zidu. Tipku lagano vratite u prekidač za struju i to je to.

Osigurače podignete, točnije vratite napon u žice i bi svijetlo!!

Ako i najmanje sumnjate da ovaj posao ne možete sami sa svojim prijateljem napraviti, obavezno pozovite profesionalca. Struja ne oprašta i ne dozvoljava greške.
Pozovite profesionalca da vam postavi utičnice i prekidače, točnije finu montažu struje.

Ekipa ključa 13 je ovaj video napravila više kao kratku edukaciju za one koji su profesionalni električari. Svrha videa je da podsjetimo električare na pravila koje se zbog tempa života sve više zanemaruju.
Ekipa Ključa 13 se odriče sve odgovornosti kako materijalne tako i po život opasne uzrokovane nestručnim rukovanjem.

 

 

 

 

 

slynet

mi smo...

na vrh članka
Kljuc13.com
Kljuc13.com

Login or Register