MI NISMO NAJBOLJI
MI SMO MAJSTORI

 

Menu
Kljuc13.com
Kljuc13.com

Kako očistiti klimu

Kako očistiti klimu from kljuc13 on Vimeo.

Čišćenje klime je jedan od poslova koji zahtjeva malo i gotovo ništa od alata. Obavezno ga treba napraviti čak i dva puta godišnje ovisi o tome koliko se klima koristila.

 

Alat potreban za čišćenje klime

 

Kako smo napomenuli za alat gotovo ga nema. Ali idemo navesti sve što je moguće:

 

  • Tekućina za čišćenje klime
  • Češalj za ispravljanje oštećenih saća hladnjaka
  • Kompresor
  • Pištolj za ispuhivanje
  • Grt odvijača

 

Alat koji smo nabrojali se odnosi na čišćenje vanjske i unutarnje jedinice.

 

Kako očistiti klimu unutarnja jedinica

 

Prije svega potrebno je biti malo papučar. Krpa u ruke i obrišite svu prašinu sa vanjske strane vaše klime. Ako je potrebno slobodno koristite neke od kemijskih sredstava kako bi uklonili nečistoće.
Ne koristiti nagrizajuća sredstva i nikada ne špricati na samu klimu već na krpu pa zatim obrišete nečistoće.

Nakon toga potrebno je otvoriti poklopac klime. Gotovo svi modeli se otvaraju prema gore. Obratite pažnju da i sam poklopac može biti prljav, ali sa unutrašnje strane i na isti način kako ste očistili s vanjske strane očistite s unutrašnje strane plastične dijelove.
Zatim je potrebno ukloniti mehaničke filtere koji su vrlo često napravljeni od plastike. Kada ih uklonite slobodno ih operite vodom pod slavinom. Ako su nečistoće veće može se koristiti kemijska sredstva ali ne nagrizajuća.

Provjerite da vam klima nema još filtera. Ako ima slobodno ih uklonite i operite.

Nanesite tekućinu za čišćenje klime. Pokušajte nanijeti što ravnomjernije i da našpricate sve aluminijske dijelove vašeg hladnjaka odnosno klime.
Vaša klima je napravljena na taj način da sav kondenzat koji se stvori izbacuje van stana, kuće i na taj isti način će izbaciti nečistoće koje je tekućina saprala.

Zatim je potrebno sačekati da tekućina djeluje nekih 10 minuta (pročitajte na bočici koliko je potrebno minuta, neki proizvođači su na 15 minuta).

Trik za svaku klimu

Ako želite da vaša klima kada radi osvježava prostor mirisom a ne samo hladnim zrakom. Može se uvijek napraviti slijedeće.
Izrežite mali komad filtera za kuhinjsku napu. Zatim uzmete svoje omiljeno eterično ulje i nanesete par kapi na filter. Filter sa eteričnim uljem postavite između klime i mehaničkog filtera.

Dobiti će te da vam prostorija miriši na bakine kolače ako ste stavili ekstrakt vanilije nekih 15-20 dana.

Puštanje u rad nakon čišćenja klime

Kad ste sve vratili na mjesto, potrebno je uključiti klimu na nekih 15-30 minuta da radi. Slobodno namjestite da malo žešće hladi. Sada nam je bitno da unutrašnja jedinica proizvede što više kondenzata i na taj način sapere i izbaci svu nečistoću van. Nakon toga možete svoju klimu koristiti kako vam najbolje odgovara.

Popravci klime vanjska i unutrašnja jedinica

Nešto što sami možete napraviti ako vidite da vam je oštećeno saće na klimi. Alat za ravnanje saća klime. Sam češalj je vrlo jednostavno napravljen i potrebno je pronaći samo na češlju razmak koji odgovara vašem hladnjaku. Lagano gurnete češalj i povlačenjem ispravite aluminij.
Na taj način sprječavate da vam klima se počne kvariti.
Alat se može koristiti i na hladnjacima od auta.

Čišćenje vanjske jedinice klime

Posao koji jako ovisi o položaju vaše klime. Ako vam situacija dozvoljava da lagano priđete vašoj klimi onda ste na konju. U protivnom vam ozbiljno savjetujemo da pozovete profesionalce.

Potrebno je isto tako očistiti sa krpom sa vanjske strane, oprati sve nečistoće, izbjegavajte da špricate kemijskim sredstvima direktno po aluminiju. Pogotovo se ne preporučuje aku su kemijska sredstva nagrizajuće prirode. Oštetiti će te aluminij, i na taj način drastično smanjiti radni vijek klime.
Zatim je potrebno pronaći gdje se otvara vanjska jedinica.
U nekim situacijama ima puno vijaka, ali samo ih odšarafite nemojte ih izgubiti.
Skinete metalnu zaštitu.
Uklonite ako ima mehanički filter, operite ga sa vodom. Može se koristiti sredstva za čišćenje ali ne nagrizajuća. Zatim je potrebno kistom izvaditi krupno smeće.
Kompresor i pištolj za ispuhivanje u ruke. Pištoljem ispirite svu nečistoću.
Zatim vratite mehanički filter, poklopac i vijcima učvrstite. Sada ste očistili vašu vanjsku jedinicu.

 

 

slynet

mi smo...

na vrh članka
Kljuc13.com
Kljuc13.com

Login or Register